Geschiedenis

Drumfanfare St. Martinus werd in 1947 als tamboerkorps opgericht door twee leden van de gelijknamige schutterij, te weten Bart van Onna en Jan Wienholst in de Didamse buurtschap Greffelkamp. Op welke datum dat precies is, is niet meer te achterhalen. In 1947 togen enkele Greffelkampers op de fiets naar de heer Schipper in Babberich om trommelen te leren. Onder hen was Theet van Dulmen, de eerste tambour-maƮtre van de drumband.

Al snel breidde de vereniging zich uit wat in 1951 leidde tot de eerste deelnamen aan een concours in Etten. Het korps is nog vrij lang onderdeel van de schutterij gebleven, in 1962 is het tamboerkorps zelfstandig geworden.

In 1958 kwamen de bestrompetten (klaroen in bes). De estrompetten en de bastrompetten deden hun intreden in 1970. In 1968 deed de drumband voor het eerst in deze bezetting aan het concours in Stokkum mee en kwam toen uit in de derde divisie van Aartsdioceaanse bond. Via de tweede en de eerste divisie werd de muzikale lader beklommen en belandde St. Martinus in 1975 in de ere divisie.

Door de goede prestaties ging de drumband tot twee maal toe naar de Nederlands Kampioenschappen, in 1977 was dat in Honselaardijk en in 1978 was dat in Kerkrade.

De eerste dirigent was Gert Schipper uit Babberich die heel lang de scepter zwaaide, hij was bijna niet meer weg te denken. Maar in 1977 kwam toch zijn afscheid. De heer Schenning van de bond St. Williebrod noemde Schipper een Generaal die zeer goede prestaties tot stand had weten te brengen in de Greffelkamp.

De heer Boelhouwer eveneens uit Babberich volgde de heer Schipper op. Onder leiding van deze gepensioneerde militair werd de drumband omgeschakeld naar drumfanfare. Door ziekte vertrok hij in 1980 naar Den Haag en werd opgevolgd door Peter Smits uit Doetinchem.

In 1995 kwam dirigent de heer van Wakeren, een oud militair bij de drumfanfare wat gelijk zijn vruchten afwierpen door in een eerste prijs te behalen in Lichtevoorde. In dezelfde plaats gingen de drumfanfare in 1999 op concours waar men een eerste prijs met promotie haalde, een kampioenswimpel werd uitgereikt en een uitnodiging voor het Nederlands Kampioenschap in Nederweert. Hierbij kwam de drumfanfare twee punten tekort voor Nederlands Kampioen.